Vadbristning


Gubbvad – vadbristning – tennisleg, kärt barn har många namn

Plötslig uppkommen huggande smärta i en muskel kan vara en bristning av muskulaturen i någon form. Skulle det inträffa under ditt löppass eller när du spelar badminton är det viktigt att du kontaktar någon kunnig så du får rätt diagnos, för att du ska få rätt behandling och rehabililtering. Det är till exempel väldigt viktigt att man inte misstar en lättare sträckning för en reel muskelbristning, eller ännu värre, en hälseneruptur. Risken att det är en hälseneruptur är liten, och man kommer märka att funktionen blir betydligt mer nedsatt än med muskelskador, det kan även låta som et litet ”popp” när hälsenan går av. Risken är som sagt liten, mycket vanligare för löpare och andra idrottare som springer mycket, är den såkallade gubbvaden. När jag pratar om gubbvad menar jag en delvis bristning i den ytliga vadmuskeln (gastrocnemius), oftast i övergången mellan senspegeln och muskeln. Det upplevs oftast som en huggande känsla, och kan komma lite när som i träningen, men vanligare mot slutet när man börjar bli trött i kroppen. Denna skada ska man också ta på allvar om man vill fortsätta vara aktiv, då det är svårt att springa utan en väl fungerande vadmuskel.

Har du fått en muskelbristning i vaden rekomenderar jag följande:

1. Akut omhändertagande – det absolut viktigaste är att du slutar aktiviteten direkt, och lägger på tryck i form av en kompressionsbinda.

2. Ta reda på varför det har hänt, såvida du inte har fått identiska bristningar i båda dina vader kan vi nog anta att något i din teknik, biomekanik, rörlighet eller styrka inte är optimalt. Detta är svårt att göra själv, så få hjälp med någon som är van att jobba med idrottsskador.

3. Börja belasta så snart som möjligt, men aldrig så mycket att du upplever en huggande smärta. Det första är att lära sig gå normalt igen utan att halta.

4. Efter några dagar, när du går normalt kan du göra tåhävningar. Det som är viktigt är att du känner att du kan kontrollera rörelsen. Gör därför rörelsen långsamt, räkna till 10 från att du står på tå, tills du är i slutläget av rörelsen. Börja på båda benen, stå på golvet. När du klarar av 20 repetitioner utan problem kan du öka belastningen.

5. Nästa steg för att stärka och förebygga: Stå med främre delen av foten på ett trappsteg eller en plint. Nu jobbar du med ett ben i taget, och med en längre rörelse, fortfarande långsamt. 20 reps på varje ben. Målet är 20 x 4 reps per ben per dag. Ett fantastiskt enkelt sätt att få en stark fot och vad!


404