Löparknä


Löparknä är den vanligaste orsaken till knäsmärta på utsidan av knät hos löpare. Det kallas också för Iliotibial band syndrom då smärtan orsakas av stramhet i bindvävsstråket som går från sätet och fäster in på utsidan av knät. Bindväv finns det mycket av i kroppen, runt alla muskler, och det iliotibiala bandet är egentligen bara en förtjockning av bindväven som finns runt hela lårets och sätets muskulatur. Man säger oftast att det är bindvävsstråket som glider över ett benutskott på lårbenet när man böjer knät som ger upphov till smärtan. Numera har man sett att det egentligen blir ett tryck på fettvävnaden under bindväven som orsakar en irritation och i sin tur smärta.
Tryck, glidning eller inflammation, det speler ingen roll. Vad ska man göra för att undvika det, och hur ska man behandla det på bästa sätt?

Förebygga

Det är sällan man får löparknä på båda knäna. Så oftast orsakas det av en obalans i kroppen i kombination med det klassiska “too much, too soon, too often”. Alla som löptränar bör tänka på sin teknik och styrka. Lär dig att springa rätt så kommer det bli roligare och säkrare att springa. Att stretcha utsidan av låret är ett råd som ofta ges. Min personliga åsikt är att detta oftast är fel sätt att förebygga. Anledningen är helt enkelt att löpare ofta tappar stabiliteten i sidled när dom springer (tänk dig modellerna på catwalken, överdrivet självklart, men samma sak sker ofta när man springer och är trött). Stretchar man som bilden ovan till höger visar kommer man bara skapa mer rörlighet på fel ställe. Fokusera hellre på att stärka upp sätesmuskulaturen och skapa en stabil bål. Bra övningar hittar du i videon till höger.


Undvik denna stretchövningen
Namnlös

ExempelövningarBehandla

Bra terapeuter hittar orsaken till smärtan, och behandlar detta. Det kan komma från höft, rygg, knä, underben, fot eller bristfällig löpteknik. Någonstans finns det en en obalans. Ett generellt råd är att behandla muskulära spänningar i höft och sätet. Detta kan man göra själv med en så kallad “foam roller” eller en liten boll, t. ex. tennisboll. Jobba med dom områden som är ömma, tills du känner att spänningen minskar. Ett annat generellt råd är att stärka sätesmuskulaturen. Är man för svag här leder det till att man inte klarar att kontrollera knät, och man får en så kallad kollaps i knät, liten ja, men upprepas det tillräckligt många gånger leder det till smärta.

Rekommendation

With the Kalmar Ironman only 6 weeks away I experienced a significate groin, thigh, and knee injury. This period was at the start of the peak training schedule which put my Ironman dreams in doubt. Kim worked with me from the injury onset to identify the cause, develop a proper treatment and provided motivation to overcome this difficult obstacle. Throughout the treatment Kim was just as focused on my goals as I was. The conclusion was a successful Ironman finish with no pain in the groin, thigh or knee.
I would strongly recommend Kim Rorvik to any athlete, from 5km runner to Ironman.


404